Chianti Classico
Wie Toscane bezoekt, kan niet om de wijntraditie van de streek heen. Tijdens ons verblijf hier hebben we al erg lekkere wijnen kunnen proeven, vooral dan wijn uit San Gimignano. Op aanraden van ons Toscaneboek, hebben we een soort wijnroute doorheen de Chiantistreek gedaan.
De SS222 is een prachtige weg die doorheen het landschap kronkelt, langs talloze wijngaarden. Na elke bocht verschijnt er opnieuw een prachtig landschap. Van San Gimignano zijn we via Poggibonsi helemaal tot in Creve-in-Chianti gereden. Greve is gekend om zijn talloze kelders waar je honderden wijnen kan proeven (uiteraard tegen betaling). We wilden graag terugkeren naar België met wat lekkere wijn, maar de prijzen waren echt wel voor het volk met de dikke portemonnee.
De SS222 is een prachtige weg die doorheen het landschap kronkelt, langs talloze wijngaarden. Na elke bocht verschijnt er opnieuw een prachtig landschap. Van San Gimignano zijn we via Poggibonsi helemaal tot in Creve-in-Chianti gereden. Greve is gekend om zijn talloze kelders waar je honderden wijnen kan proeven (uiteraard tegen betaling). We wilden graag terugkeren naar België met wat lekkere wijn, maar de prijzen waren echt wel voor het volk met de dikke portemonnee.
Op de terugweg zijn we dan gestopt bij een wijnproducent van Chianti Classico. Heel vriendelijk ontvangen in een grote schuur waar we uitgebreid van alle wijnen konden proeven en er deskundige uitleg bij kregen. Chianti Classico is een kwaliteitslabel met hoge standaarden. De Italiaanse én de Toscaanse overheden leggen zeer veel beperkingen op om de kwaliteit te handhaven. Om te beginnen is de regio waar Chianti Classico gemaakt en gebotteld wordt zeer strikt afgeschermd. Dat leidt soms tot rare toestanden. Een deel van de wijngaarden van onze wijnboer ligt binnen de Chianti Classico streek, de overkant van de straat met eveneens wijngaarden, erbuiten. Producenten moeten ook aangeven hoeveel wijnranken ze hebben staan en er mag maar maximaal een bepaald aantal druiven per hectare geoogst worden. De druiven mogen dus niet te groot worden, anders moet een deel van de oogst vernietigd worden. Tenslotte, zoals gezegd mag de wijn enkel nog binnen de afgebakende Chianti Classicogrenzen gebotteld worden. Vroeger voerde producenten wijn uit naar bijvoorbeeld Scandinavië met bijhorende labels om daar op fles te zetten, maar dat is dus nu uitgesloten.
We zijn uiteindelijk met een hele achterbank bijzonder lekkere wijn (uit ’99 en uit ’04) uit de Fattoria Ormanni huiswaarts gereden.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home